torsdag 18. august 2016

Generell informasjon om DAK.


DAK er en forkortelse for Dataassistert konstruksjon, og betegnelsen på engelsk heter det CAD, Computer Aided Design. Konstruksjon og teknisk tegning er noe som blir utført ved hjelp av datamaskinbaserte programvarer.

Disse programmene blir mest brukt av arkitekter, ingeniører og andre designere innenfor ulike industrier og fag. Det kan også bli brukt i olje- og kjemikalieindustrien og innen bygg og anlegg.
Programmene er kjent som ArchiCAD, AutoCAD, Revit, Inventor og mange flere.

Her kan man se bilder fra noen av de ulike programmene:

Autocad:

 












Revit:


















ArchiCAD:

















Her kan du lese mer om DAK.


2D og 3D:


2D er en forkortelse for to dimensjoner. 2D CAD utkast er en elektronisk forlengelse av den manuelle tegnebrettet. Den brukes for å lage planer og tekniske tegninger. Alt arbeidet gjøres på skjermen som om det var et ark.  Plassering av objekter på et plan, XY-koordinatsystem. Altså en tegning sett fra venstre, høyre, undersider, oversider, som en fasadetegning av et hus.
Her er et eksempel på 2D tegning:


















Etter å ha utført en tegning i 2D, kan man benytte muligheten til å ta i bruk en tredje akse Z. Det vil si 3D tegning.

3D som er en forkortelse for tredimensjonal, er objekter som ofte gjør bruk av faste stoffer som har bredde, dybde og høyde og er ugjennomsiktige. Da er vi ikke lenger bundet opp av et flatt papir, men har også nå muligheten til å jobbe i selve rommet hvor plassering av punkter og objekter defineres ikke bare av XY-koordinater, men også Z-koordinater.

Her er et eksempel på 3D tegning:





















Hvem bruker DAK?

DAK programmer blir brukt av mange. Det er flest arkitekter, designere, ingeniører og DAK-operatører som bruker det.

Her er eksempel på bransjer det blir brukt i:

- Mekanisk industri: Fly, bil, Skip/båt, offshore
- Bygg/anlegg/arkitektur: Bygg og plantegninger i 2D og 3D
- Design: Bruker det som produktutvikling innenfor møbler, hvitevarer, kjøkkeninnredning, og mye mer …
- Elektro- og elektronikk: konstruksjon av bl.a. kretskort, koblingsskjema og plassering av komponenter.

Fordelen med DAK for arkitektur og mekanisk konstruksjon er at nå kan man få illustrasjoner til å fremstå så realistiske at det ser virkelig ut. Det er vel etablert i byggebransjen, og gjør det enklere for byggherrer å danne seg et fremtidig bilde av hvordan et byggeprosjekt vil se ut når det står ferdig oppført.
Det gir stor fleksibilitet og hjelper med produktutvikling og visualisering. Det å tegne i DAK gir en mye større frihet i forhold til å tegne på papir. Ved at du ikke behøver å planlegge så mye utseendemessing, og kan lett foreta endringer underveis.
DAK er også kostnadsbesparende, og det er lett å dele tegningene digitalt enten via e-post eller gjennom et felles system som Bygningsinformasjonsmodell (BIM).

Det er få ulemper ved DAK. Men for å si noen, så har vi dataprogrammer som vil stadig forbedres og kommer i nye versjoner med nye funksjoner, noe som igjen vil kreve arbeid og tid å lære. Også det at vi er konstant avhengig av at datamaskinen skal fungere slik den skal.

Forskjellen mellom arkitekt og mekanisk konstruksjon:

Arkitekt: Arbeider med design av boliger, skyskrapere, kjøpesentre og offentlige kontorer. De tegner og utformer bygninger med fokus på både funksjon og design. Arkitekter jobber også med parkanlegg, planlegging av bygninger, byggeteknikk, utseende og samfunnsplanlegging. Det er veldig viktig å kombinere alt dette under utvikling og bygging av nye/gamle bygninger og anlegg.

Mekanisk konstruksjon: Er arbeid med funksjoner av maskiner og elektriske gjenstander. Dette er svært varierte oppgaver, blant annet innenfor konstruksjon og prosjektering. Det utarbeides tegninger og modeller, samt utfører beregninger ved hjelp av moderne datateknologi, som igjen til senere vil føre til produksjon. Her er det snakk om utvikling av alle typer maskiner, tekniske anlegg og utstyr.  

BIM:

Står for Bygnings Informasjons Modell/Modellering. Det dreier seg om 3D datamodeller av bygninger/konstruksjoner. Når modellene står ferdig er de nøyaktig elektronisk utgave av det som skal bygges, og inneholder blant annet informasjon om:
  • -          Høyde, bredder, utforming
  • -          Vegg- og takkonstruksjoner
  • -          Plassering i terreng, høyde over havet
  • -          Ventilasjonsanlegg, el-anlegg, røropplegg
  • -          Vindu- og dørplasseringer
  • -          Objekt egenskaper, tekstur, farger etc.



Tegningene skal inneholde omfattende informasjon helt ned til minste detalj. De som prosjekterer og drifter bygget skal kunne hente ut informasjonen de trenger, når de trenger den. Hensikten er at man skal kunne skape gode og kostnadseffektive bygg som er lett å drifte.








Kilder:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar